Brabantse krollen
De Brabantse krollen zijn hele lekkere broodjes met anijs, die traditioneel worden belegd met roomboter en speculaas.. top voor de kerst dus!

Voor de adventskalender wilde ik een mooie combi maken tussen kerstrecepten, Indische en Indonesische gerechten en Brabantse lekkernijen. Dat laatste vind ik nog best een uitdaging, omdat iedere streek wel zijn eigen dingen heeft, maar er niet hemel veel écht uitgesproken gerechten zijn. In ieder geval feestelijk genoeg voor kerst. Want lekker eten is er genoeg. Maar toen kwam ik de Brabantse krollen tegen. Toen twee weken later iemand op Bossche Buik zei dat ik dat eens moest proberen, wist ik zeker dat ik het ging maken.

Brabantse krollen

Een krol is een broodje met anijs in de vorm van een krul, waarvan de oorsprong waarschijnlijk in Veghel ligt. Het lokale dialect voor “krul” is “krol”, dus nu weten we ook meteen waar de naam van het broodje vandaan komt.

Brabantse krollen zijn dus echt decemberbroodjes en worden veel gemaakt tot kerstmis. Eigenlijk ook al in de Sinterklaas periode. Maar toen ik daar achter kwam, was ik al een heel eind met deze kalender, dus ik doe het mooi voor de kerst.

Traditioneel gezien eet je de krollen met roomboter en speculaas (hè, wat vervelend, haha!), dus zo heb ik ze in dit recept ook voor je gemaakt!

Brabantse krollen (anijsbroodjes)

 • 300 g bloem
 • 200 g volkorenmeel
 • 1 zakje gist
 • zout (een snuf)
 • 50 g suiker
 • 1 tl anijszaad (Ik kon dat niet vinden, dus ik heb zelf een steranijs gemalen in de vijzel. Zo kreeg je toch van die mooie puntjes in de broodjes.)
 • 1 tl gemalen anijs
 • 300 ml lauwwarme melk
 • 50 g gesmolten roombooter
 • 1 ei
 1. Zeef de bloem, het meel, de specerijen, de suiker en het zout boven een ruime kom en meng door elkaar.

 2. Meng de gist, de boter, het ei en de melk in een andere kom en klop dit even los. Meng de natte ingrediënten nu met de droge en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.

 3. Vorm van het deeg een bol en laat het een uur afgedekt rijzen op kamertemperatuur.Kneed het deeg nogmaals en vorm er dan ‘knopen’ van.

 4. Leg de knopen op een bakplaat onder een theedoek, en laat ze daar nog een uur rijzen. Bak de broodjes in een op 210 graden voorverwarmde oven in 12 minuten gaar.

 5. Laat ze iets afkoelen en beleg de krollen met roomboter en speculaas.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest