zwartzuur van kip
Zwartzuur van kip is een heerlijk, traditioneel Indisch kerstgerecht! Dit gerecht was de favoriet van mijn besties met het kerstdiner...

Tijdens het oefen kerstdiner met de besties was dit gerecht denk ik wel de winnaar van alles wat ik had gemaakt. Zelfs toen niemand meer kon stond die schaal op tafel en werd de kip nog gewoon van de botjes afgeplukt, haha! Zwartzuur van kip is echt zo ONWIJS lekker.

In het originele recept staat dat je een hele kip moet gebruiken. Dat vind ik zelf ook wel onwijs lekker, maar ik liep er ook tegenaan dat de kip op een gegeven moment zo zacht was, dat hij grotendeels van het bot viel. Bij mij is het kluiven of kauwen, maar ik vind uitpluizen echt vervelend om te doen. Kost te veel tijd en als ik honger heb, heb ik honger. Dus een mooi alternatief is ook gewoon kippendijfilet gebruiken. Dan krijg je eigenlijk een soort zwartzuur pulled chicken en dat is ook echt kei lekker.

Wist je dat:

Zwartzuur van oorsprong een Indisch gerecht is, dat tijdens de kerstdagen werd gegeten? Het werd geserveerd met aardappelen ( bijvoorbeeld die heerlijke crispy krieltjes uit de oven van gisteren), groenten en fruit op sap. Vaak perziken en peren. Dus dit gerecht is ECHT top voor kerstmis. En wellicht voor jou een nieuwe kersttraditie.

Je kunt zwartzuur trouwens ook van eend maken. Dat is natuurlijk ook echt mega lekker, haha! Vind ik dan!

Even terug naar dit recept:

Voor de foto’s heb ik ook kippendijfilet gebruikt. Voor het kerstdiner had kippenpoten en -vleugels gebruikt. Dit was in verhouding iets meer vlees dan een hele kip en aangezien ik grote eters over de vloer had, was dit wel de beste keuze!

Indische kersttraditie: Zwartzuur van kip

Ingredients

 • 1 kg hele kip (of losse kippendijfilet, poten, vleugels)
 • nootmuskaat naar smaak
 • 8 el olijfolie
 • 3 uien gepeld en gesnipperd
 • 2 dl rode wijn
 • 10 zwarte peperkorrels
 • 1 pijpje kaneel
 • 6 kruidnagels
 • 2 el ketjap manis
 • 2 el azijn
 • zout naar smaak

Instructions

 1. Snijd de hele kip (als je die gebruikt) in stukken en wrijf alle stukken in met wat zout en nootmuskaat (naar smaak).

 2. Verhit de olie in de pan en bak de kipstukken aan alle zijden bruin. Voeg de uien toe en bak tot ze glazig zijn.

 3. Voeg de wijn, een scheut water, de peperkorrels, kaneel en kruidnagels toe (doe eventueel de peper en kruidnagel in een theefilter, zodat je ze later eenvoudig kunt verwijderen). Stoof de kip.

 4. Als de kip bijna gaar is, voeg je de ketjap manis en de azijn toe.

 5. Serveer traditioneel met aardappelen, groenten en fruit op siroop of gewoon lekker met rijst of stamppot!

Ik vind het ook heerlijk om de zwartzuur van kip te serveren bij de zoete aardappel stamppot met rode bieten en appel, maar uiteraard is het met nasi putih (witte rijst) en groenten natuurlijk ook gewoon super lekker!

About Post Author

Facebooktwitterpinterest