Crispy krieltjes uit de oven met rozemarijn en tijm
Deze heerlijke crispy krieltjes uit de oven met rozemarijn en tijm mogen echt niet als bijgerecht ontbreken op jouw kerstdiner!

Oeeeh van dit heerlijke bijgerecht word je echt zo blij. Als kind zijnde kon je mij vroeger echt niet blij maken met gekookte aardappelen. Stamppot vond ik altijd heerlijk, maar gekookt of als puree met rode kool en een gehaktbal of zo.. ieeek.. nope. Ik heb mezelf wel aardappel leren eten door het echt te proberen en op verschillende manieren te bereiden. En inmiddels ben ik stiekem best een fan. Nog steeds niet van gekookt ( ik vind dat echt te saai voor woorden), maar wel uit de oven. En deze rozemarijn krieltjes uit de oven zijn echt te gek voor bij het kerstdiner.

Mijn oudste volgers zullen weten dat ik fan ben van Jamie Oliver. Hij heeft een keer laten zien hoe je lekkere crispy aardappelen uit de oven kunt maken, dus ik heb me bij dit recept behoorlijk door hem laten inspireren.

Wat ik vooral een mega tip vond is dat je na het koken van de aardappelen ze flink moet schudden in de pan (met de deksel erop). Hierdoor worden ze wat grover van structuur en krijgen ze van die mega lekkere krokante stukjes.

Crispy krieltjes uit de oven met rozemarijn en tijm

Crispy krieltjes uit de oven met rozemarijn en tijm

Ingredients

  • 500 g (gemixte) krieltjes gewassen en ongeschild
  • 5 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 takjes verse tijm
  • grof zeezout
  • zwarte peper

Optioneel:

  • Parmezaanse kaas

Instructions

  1. Verhit de oven voor op 220 graden. Zet een ruime pan met water en een beetje zout op het vuur en kook de ongeschilde krieltjes hierin 10 minuten. Laat ze uitlekken in een vergiet en schud even goed door elkaar zodat de krieltjes wat grover van textuur worden.

  2. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak de rozemarijn, tijm en tenen knoflook in hun schil kort mee.

  3. Voeg de krieltjes toe aan de bakplaat en schud alles goed door elkaar. Schep het hele mengsel in een ovenschaal en verspreid alles goed. Zo krijgen ze een mooi kleurtje en worden ze lekker knapperig.

  4. Plaats de ovenschaal in de oven en bak 35 minuten tot de krieltjes goudbruin en knapperig zijn. Haal de schaal dan uit de oven, druk de krieltjes voorzichtig plat met een stamper, rasp er eventueel wat Parmezaanse kaas overheen en zet nog 10 minuten in de oven. Enjoy!

Facebooktwitterpinterest