“Zullen we vanavond lekker gaan Dim Summen?” Bij Dim Sum denk ik altijd gelijk aan de kleine Chinese eenhapsgerechtjes en sinds mijn samenwerking met Dim Sum Point, ben ik me er ook meer in gaan verdiepen.
Dim Sum is de verzamelnaam van meer dan duizend soorten Chinese hapjes. Je zou kunnen zeggen dat Dim Sum eigenlijk de “tapas” van China zijn. Je kunt eigenlijk de hele dag door Dim Sum eten en traditioneel gezien drink je er thee bij. Heerlijk als hartig (of zoet) tussendoortje, als bijgerecht en als feestelijke maaltijd.
Dim Sum kan op verschillende manieren worden bereid. De meest voorkomende manieren zijn stomen of bakken.
De geschiedenis van Dimsum
De geschiedenis van Dim Sum gaat tot wel 2500 jaar terug in de tijd. De gerechtjes waren oorspronkelijk exclusief bedoeld voor de Keizer en de rijke bevolking. De verschillende provincies van China ontwikkelden hun eigen deeg en vulling. Aan de vorm was te herkennen uit welke regio de Dim Sum kwamen.
Later gingen de theehuizen langs de wereldberoemde zijderoute de Dim Sum aan de handelaren verkopen. De koks serveerden de thee erbij. Vandaar ook dat het gebruikelijk is om nog altijd thee bij Dim Sum te drinken.
Hedendaags staat bij Dim Summen de beleving centraal. Het gaat om het samen eten, praten en vooral samen zijn met familie en vrienden.
Er bestaan wel honderden soorten Dim Sum. In de gespecialiseerde restaurants neem je plaats aan grote tafels en kun je Dim Sum aanvinken of komen de medewerkers langs met karretjes, waarop verschillende soorten Dim Sum staan.
Waar wordt Dim Sum eigenlijk van gemaakt?
Zoals ik straks al zei, Dim Sum kan je vergelijken met de tapas van China. Dit kunnen dumplings zijn, maar ook bamboescheuten of gemarineerde Paksoi (een van mijn favoriete groenten).
Doordat er weinig vet en zout wordt gebruikt in combinatie met verse ingrediënten, komen de smaken mooi naar voren. Dat maakt Dim Sum zo lekker.
Sieuw mai en Ha kau
De Dim Sum die ik nu geproefd heb van Dim Sum Point zijn de Sieuw mai en de Ha kau. Twee hele verschillende smaken.
Sieuw mai
Sieuw mai is een open, gestoomde dumpling met varkensgehakt. Soms zit er ook nog garnaal of Chinese champignon in verwerkt. De garnaal zorgt voor de bite en extra smaak. Als topping zie je vaak een stukje wortel of krab eitjes.
Ha Kau
Ha Kau is een glasachtige, witte en ook weer gestoomde dumpling met een garnalenvulling. De eerste Ha Kau die ooit gemaakt is, zou in een theehuis in Guangzhou zijn gemaakt. De eigenaar van het theehuis gebruikte de garnalen die vers werden verkocht van de voorbijvarende vissers.
Ha Kau is een glasachtige gestoomde dumpling (kau) met een vulling van garnalen (ha). Het verhaal gaat dat een eigenaar van een theehuis gevestigd aan een rivier, begin van de 20e eeuw in Guangzhou, hoofdstad van de provincie Guangdong de eerste Ha Kau maakte. Hij maakte een dumpling gevuld met garnalen die hij vers van de boten kocht die voorbij voeren.
Ik heb op onderstaande foto een dumpling soep gemaakt met de Ha Kau. Het recept volgt snel op de blog.
Misschien ga ik er mijn lifegoal wel van maken om er zo veel mogelijk te proeven, haha!! Gelukkig heeft de toko er een hoop te koop. Dus ik ga lekker testen!