Deze kerst ben ik lekker bij mijn ouders. Ieder jaar bakt mijn moeder heerlijke worstenbroodjes en suikerbrood. Dit jaar heeft ze dat weer gedaan, en het is weer heerlijk. Dit keer dus geen receptje van mijzelf, maar van mijn moeder.

Wat heb je nodig voor 1 brood?
– 500 gr bloem
– 1 zakje gedroogde gist
– 1 tl kaneel
– 3 el gembersiroop
– 200 ml lauwwarme melk
– 250 gr kandij
– 25 gr boter
– 3-4 el kristalsuiker
– een snuf zout
– (kokos)olie

(Mijn moeder gebruikt soms ook in plaats van de bloem en de gist een luxe broodmix. Dit is een ontzettende lekkere broodmix waarvan je brood heel luchtig wordt. Bijna een brioche).

Doe de bloem en de gist in een kom en mix het goed door elkaar. Meng de kaneel en het zout door het bloemmengsel. Maak in het midden van de bloem een kuil en schenk hier de melk en de gembersiroop bij.
Meng het geheel tot een zacht deeg. Laat het ca. 15 minuten rusten.
Bestrijk het werkvlak met olie en kneed hierop het deeg 5- 10 minuten tot het elastisch en soepel is geworden. Maak van het deeg een bal en leg hem afgedekt met plastic folie in een kom. Laat het deeg een uur rijzen. Het zal in omvang verdubbelen.

Doe nog een beetje olie op het werkvlak en maak van het deeg nu een dikke lap. Verdeel de klontjes kandij erover eventueel nog een beetje kaneel (I love kaneel), rol het deeg nu als een pannenkoek op en kneed het suiker goed door het deeg.

Vet de randen en bodem van de cakevorm goed in en strooi er een laagje (kaneel)suiker over. Maak van het deeg weer een lap en rol de lap nu zo op dat hij in de vorm past. Laat het deeg weer een uur rijzen. Het zal weer in volume verdubbelen.

Verwarm intussen de oven op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter, strooi er nog wat suiker overheen en bak het brood in ca. 25 minuten gaar.
Stort het brood na het bakken direct uit de vorm en laat hem goed afkoelen.

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest