umami bij han eindhoven
Ik heb met ThisIsEindhoven en verschillende bloggers een culinaire fietstour gereden door Eindhoven, voor Eindhoven Captured. We zijn langs diverse supertoffe culi-spots gereden om er te proeven en te beleven. Lees verder..

Samen met This is Eindhoven en verschillende andere bloggers, heb ik op 15 maart 2018 door Eindhoven gefietst en verschillende culi-spots bezocht. Dit om Eindhoven Captured op de kaart te krijgen. Iedere maand staat er op instagram een thema centraal waar Eindhoven op draait. En deze maand was dit TASTE. En laat ik daar nou erg van houden. Ik ben zelf totaal niet bekend in Eindhoven (verder dan het lempke, het stadion en de hoek kom ik niet, haha), dus ik was erg benieuwd. En wat ben ik aangenaam verrast. Vriendelijke mensen, super toffe wijken en Strijp-S, het oude Philips terrein, dat in een totaal nieuw jasje is gestoken. Een kleine greep uit een stad, waarvan ik graag nog meer te weten wil komen.

restaurant usine bouillabaisse umami bij Han eindhoven Strijp-s eindhoven captured

In deze blog schrijf ik over mijn ervaringen van de dag. Over de hotspots zal ik in een volgende blog nog iets specifieker schrijven.

This is Eindhoven

This is Eindhoven is dé website die je moet bekijken als je wilt weten wat er allemaal in Eindhoven speelt. Voor hotspots, cultuur, kunst, evenementen en winkels kun je hier de beste plekken vinden. Maar daarnaast zijn ze op social ook heel actief met Eindhoven Captured. Er worden fotografie wedstrijden gehouden waarbij je Eindhoven zo écht mogelijk op de kaart moet brengen. Dit verwerkt in verschillende thema’s. Deze maand is het thema TASTE. En daarom ben ik, samen met een aantal andere bloggers uitgenodigd om een culinaire route te fietsen, waarbij we langs verschillende hotspots in Eindhoven gaan, om er te fotograferen, te beleven en vooral te proeven. Ik begon mijn dag bij de brandstore (vvv kantoor) op het station. Hier kon ik de fiets ophalen, die ik de hele dag kon gebruiken. Mocht je dit nou ook willen.. Voor 12 euro per dag kun je al een fiets huren bij de brandstore. Kei handig en niet duur.

culinaire fietstour eindhoven captured
door: @rvdooren

eindhoven brandstore

Usine

De hotspot waar we verzamelden is Usine. Een groot restaurant in de oude lichttoren, tegenover de Mediamarkt. Vroeger werden hier licht-experimenten gehouden en peertjes dag en nacht aan gelaten. Hierdoor was de toren altijd verlicht. Nu is het een super tof, modern restaurant. Maar het licht is nog te herkennen in accenten. Zo zien de koekjes eruit als gloeilampjes en zie je de lampjes ook terugkomen in het servies. We kregen hier een lunch verzorgd, bestaande uit drie kleine gangen. Bieten risotto met een geitenkaas-kroketje, bouillabaisse met zeevruchten en procureur met buikspek en gegrilde courgette. Het was alle drie echt heel lekker. Wat vooral heel leuk was, was dat ik eens ging eten met alleen maar bloggers. Haha, zodra er iets op tafel kwam, pakte iedereen zijn telefoon voor insta stories, de camera voor foto’s en niemand klaagde over koud eten. Dat was wel een keer leuk. Hoewel ik altijd kei fijn wordt geholpen door mijn familie en vrienden, was dit ook wel eens heel leuk om te doen. Na het eten, was het tijd om naar de volgende locatie te gaan. Strijp-S.

bloggerevent eindhoven captured usine bar

usine koffie met kuukske
de koekjes zien eruit als gloeilampjes

usine eindhoven captured

Strijp-S

De lichttoren was een van de gebouwen van Philips. Maar Philips had een veel groter terrein in bezit. We vervolgden onze weg naar Strijp-s. Het oude industrieterrein. Nadat Philips naar Amsterdam was vertrokken, moest er iets met deze plek gebeuren. Ten eerste moest Eindhoven een nieuw imago krijgen, en op Strijp-S, is dit goed opgepakt. Technologie en design zijn de twee factoren waar Eindhoven zichzelf, naast het ambacht nu op de kaart zet. De mooiste winkels en ateliers poppen op. Maar ook op gebied van food ontwikkelt men zich.

björn cocu intelligentia ice
Björn Cocu, eigenaar van Intelligentia ICE

black cone icecream intelligentia

We reden naar Intelligentia ICE, waar we werden verwelkomd door Björn Cocu, de eigenaar van de innovatieve ijssalon (of zoals zij het zeggen: smaakbar). In deze salon worden de meest bijzondere, smaakvolle ijssoorten ontwikkelt en patisserie gemaakt. De kunstwerkjes van chef patissier Tomas Knoops zijn echt bijzonder en heeeel instagram waardig. En het allerbelangrijkst; het ijs en het gebak zijn super lekker. Bijzondere smaken waar je de ingrediënten goed in terug herkent. Smaken als bacon, witte chocolade met kalamata olijven, gin tonic, walnoot en soja-saus, worden hier geserveerd. Hoe vet. Natuurlijk mochten wij een aantal smaken proeven, het gebak fotograferen en bestelden we een ijsje. Adembenemend was de ijstaart die ook nog even voorbijkwam voor op de foto. Ik ben helemaal verliefd op deze zaak. En het beste nieuws is, is dat er plannen zijn om uit te breiden.. GROOTS uit te breiden. Van deze plannen wordt je inner-unicorn getriggerd en wordt het kind, zoals ze zelf zeggen, in volwassenen naar boven gehaald. Ik kan niet wachten op de opening van de nieuwe vestiging.

tomas knoops intelligentia ICE
Tomas Knoops, chef patissier

patisserie intelligentia ICE ijstaart intelligentia ICE

verliefd op je ijsje

De Woenselse markt

We vervolgden onze weg naar de Woenselse markt. Hier werden we ontvangen door oma Elly, een prachtig mens dat met haar grote liefde al 54 jaar op de markt staat. Zij vertelde over haar leven op deze markt, hoe het met de jaren is veranderd en hoe de liefde voor dit vak al jaren in de familie speelt en doorgegeven wordt. Wat een geweldig mens en wat kan ze heerlijk vertellen. Na het verhaal kregen we nog een zak mandarijnen mee voor onderweg en konden we even over de markt struinen. Daar word ik altijd blij van, van de markt. Het bruist.. Mensen praten met elkaar en de verkoop werkt zo anders dan in de supermarkt. Ik word er altijd heel blij van. We zijn er niet heel lang gebleven, want we hadden een strak schema.

oma Elly op de Woenselse markt
Oma Elly van de Woenselse markt

eindhoven captured

De bergen

De vierde locatie waar we naartoe gingen was Umami, gelegen in de bergen. Een van de nog echt authentieke delen van Eindhoven. Daar kregen we een greep uit het gastronomische, kleurrijke menu van dit modern Aziatische restaurant geserveerd. Het restaurant zelf bestaat uit verschillende delen en wij mochten plaatsnemen in het mees kleurrijke deel van het restaurant. Super mooie kleine kunstwerkjes waren de gerechten. De presentatie is geweldig en tot in de puntjes afgewerkt. Mooie ingrediënten en veel verschillende smaken komen in de verschillende gerechten terug. Stuk voor stuk zijn het plaatjes.

umami bij han eindhoven umami eindhoven umami dessert

Wist je trouwens dat Umami ook een smaak is? Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt umami erkend als de vijfde basissmaak en betekent in het Japans letterlijk “heerlijke smaak”. Umami- ingrediënten worden veel in de Aziatische keuken gebruikt.

Na het eten ging we te voet nog even langs een aantal winkels en ambachten die in Eindhoven nog te vinden zijn. Zo is er een verborgen stadsbranderij, een kaaswinkel waar heerlijke rauwmelkse kazen worden verkocht, een mooie viszaak en zijn er verschillende winkels met mooie producten. Super leuk om langs te struinen en binnen te lopen. Daarbij is het gaaf om te zien dat het ambacht nog zo gewaardeerd wordt en dat niet alleen toeristen, maar ook lokale mensen hiervoor komen.

Jokkmokk eindhoven captured eindhoven captured

We liepen terug naar onze fietsen en brachten ze terug naar de brandstore. Om te voet onze weg te vervolgen naar onze laatste bestemming: skybar Vane

Restaurant en Skybar Vane

Op de bovenste twee verdiepingen van de Groente toren met het uitzicht over de hele stad, is skybar Vane wel iets heel vets. Ze noemen het zelf het culinaire hoogtepunt van Eindhoven en ik kan me hier wel een beetje in vinden. Met een geweldig uitzicht en een lekker signature cocktail (de windhaan) hebben wij de dag afgesloten.

kuukskes en DRNKNNL uitzicht skybar vane

Wat ik heel vet vind aan Van is de cocktail kaart, bedacht door internationaal gerenommeerde bartender Tess Posthumus. In zowel de keuken als op deze kaart zijn de gerechten en drankjes te herleiden uit de vier windstreken. Hierdoor krijg je een heel gevarieerde kaart. Vane betekent letterlijk vertaald windvaan en staat voor de hoogte, windstreken, herkenning en trots van de omgeving. De met uitstek geschikte locatie dus, om deze leuke dag, met leuke mensen en gave locaties af te sluiten.

Hier kun je de culi-spots vinden:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest