gembercake met bier 2
bier en gember gaat onwijs goed samen. Deze koek bewijst dat. Ik was de boter vergeten toe te voegen, en zelfs toen was hij nog lekker! Dat zegt wat!

Ik had weer eens zin om iets lekker zoets te maken met bier. De chocolade- biercake van oktober was echt super super lekker door de gember, dus ik wilde nog eens iets maken met gember. Nou ben ik sowieso al een mega fan van de pittige wortel, maar in gebak kon ik het altijd wat minder waarderen. Die waardering wordt steeds groter. Ik wilde eigenlijk graag een cake bakken, maar zonder boter wordt het meer een koek of brood. Ik zet de boter er gewoon (optioneel) bij in het recept. Je kunt dan zelf beslissen of je het erbij doet. Zonder is hij wel wat droger, maar ook aanzienlijk minder vet, dus dat is een pluspunt. Daarbij komt hij nog steeds goed uit de vorm. En de smaak was ook nog goed.

gembercake met bier

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van een Roogeeze India Red Ale. Ik heb al eens eerder gekookt met een biertje uit de Elsener brouwerij en dit biertje is ook weer een succes. door zijn zoete smaak, die wat doet denken aan het 5 deceber strooigoed vond ik hem zeer geschikt om te gebruiken bij een zoet gerecht.

Wat heb je nodig voor één cake/koek?
– 100 g rozijnen
– 6 dadels
– 1 flesje Roogeeze (of een ander zoet biertje)
– 275 g bloem
– 1 zakje bakpoeder
– 2 tl cacaopoeder
– 2 tl kaneelpoeder
– 1/2 tl nootmuskaat
– 1/2 tl zout
– 150 g roomboter (optioneel) op kamertemperatuur
– 100 g rietsuiker of kokosbloesemsuiker
– 3 el honing
– 2 eieren
– een blokje verse gember van ongeveer 4 cm
– crème fraîche (voor de garnering)

IMG_6885

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ontpit de dadels en snijd ze in stukken zo groot als rozijnen. Wel de rozijnen en de dadels in 180 ml bier. De rest heb je nodig voor het beslag.

Doe de bloem, het bakpoeder, de cacao, specerijen, zout, (boter), suiker, honing en eieren in een keukenmachine en mix alles door elkaar. Voeg het bier en de eieren er nog aan toe en zorg dat het een mooi, glad beslag wordt.

Schil de gember en snijd hem in fijne blokjes. Voeg deze met de uitgelekte rozijnen en dadels toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar.

Vet een cakevorm in met wat bakingspray en giet het beslag in de vorm. Bak de cake/ koek in 60 minuten gaar. Om te controleren of de cake gaar is, kun je de satéprikkerproef doen.

Laat de cake even afkoelen en serveer hem met wat crème fraîche en geraspte gember.

Heerlijk. Geniet ervan!

Liefs,
#Kuukskes

 

Facebooktwitterpinterest