Ik heb dit weekend voor het eerst een kerststol gebakken!!! En hij is is lekker!! en gezond! wat fijn! Ja, veel uitroeptekens. Maar ik ben nu eenmaal erg enthousiast omdat ik super gek ben op kerstbrood, en er nu eindelijk een zelf heb gemaakt die ook nog eens enigszins verantwoord is. Helemaal fijn toch?

Dit brood is van speltbloem gemaakt en het het amandelspijs van amandelmeel, citroen en honing! Natuurlijk is het brood iets minder zoet dan dat we gewend zijn, maar hij is echt de moeite waard om eens te maken. Je huis gaat er ook onwijs lekker van ruiken.

kerststol_2

Wat heb je nodig?

Voor het brood:
– 375 gr speltbloem
– 10 gr droge gist
– 50 gr kokosbloesemsuiker
– 160 ml amandelmelk
– 1 ei
– 2 tl kaneel
– een snuf zout
– 75 gram ongezouten roomboter, in blokjes
– 250 gr gezonde tutti frutti (bijv. gedroogde vijgen, dadels, abrikozen, rozijnen, kersen, cranberries, appel)
– 50 gr hazelnoten, grof gehakt
– 50 gr pecannoten, grof gehakt

Voor het amandelspijs:
– 150 gr amandelmeel
– 1 ei
– sap van 1/2 citroen
– zest van 1/2 citroen
– 3 el honing

Voor de garnering:
– poedersuiker

Doe de bloem, gist, suiker, kaneel, melk, het zout en ei in de keukenmachine met de deeghaak en meng de ingrediënten tot een stevig deeg. Voeg om de beurt de klontjes boter toe en blijf kneden tot er een soepel, licht plakkerig deeg ontstaat.
Laat het deeg na het kneden een kwartier afgedekt staan. Kneed dan de tutti frutti en de noten door het deeg.
Maak een bal van het deeg en leg het in een licht ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer een uur op kamertemperatuur rijzen. Het deeg zal niet helemaal in volume verdubbelen.

Meng ondertussen het amandelmeel met het ei, citroensap de zest en honing in een kom tot een plakkerige massa. Maak een bal van het spijs en ol het tot een worst. Rol het in folie en leg het even in de koelkast.

kerststol_deeg

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Rol het deeg met een deegroller uit tot een ovaal van ongeveer 2 cm dik. Haal de rol amandelspijs uit de koelkast en leg hem net uit het midden van het deeg.

Vouw de bovenkant van het deeg over de spijs en druk de naad goed dicht. Dek het deeg af met plastic folie  en laat het deeg weer ongeveer 60 minuten rijzen. Laat het deeg niet te lang rijzen, anders kan de stol inzakken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de stol in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin. Verlaag na 20 minuten de oven naar 160 graden.

kerststol_3

Leg de stol na het bakken op een rooster. Laat hem goed afkoelen en bestrooi hem voor het aansnijden met poedersuiker, of vries hem (zonder de suiker) in.

Makkie toch?

Fijne kerst!
Liefs, #Kuukskes

Dit vind je vast ook leuk:
gezonde chocolademelk
feestelijk bananenbrood
pumpkin spice latte

Facebooktwitterpinterest