World Food Day 2018
Afgelopen zaterdag vond World Food Day in Den Bosch plaats. Hét gratis festival, waarbij je alles kunt vinden over innovatie en inspiratie op het gebied van voedsel.

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver: World Food Day. Een gratis festival met films, talkshows, workshops en excursies die je laten zien waar ons voedsel dagelijks vandaan komt. van bodem tot bord, van bedrijven die voedsel produceren, bedrijven die innovatieve technieken toepassen, tot bedrijven die voedselverspilling willen reduceren bij bijvoorbeeld zorginstellingen. Alles is op deze dag terug te vinden. Daarbij is er ook het doel om mensen te inspireren en bewust te maken. En welke plek inspireert? De Tramkade. En daarom vond World Food Day dit jaar in Den Bosch plaats. Super tof. Daar moest ik natuurlijk even een kijkje gaan nemen.

opening world food day

Ik heb een kleine tour gehad langs een aantal ondernemers, melk gegeten, heerlijke gerechten geproefd, worsten gemaakt en mooie mensen ontmoet! En ik vertel er over in deze blog.

Op tour met Food Cabinet

foodtour world food day

Food Cabinet had me benaderd om gezellig een dag rond te lopen op het festival. Natuurlijk had ik World Food Day al op de planning staan, maar ik vond het wel leuk om ook even meegenomen te worden, om net wat meer de diepte in te gaan bij een aantal bedrijven. Food Cabinet is een bureau dat zich richt op campagnes, waarbij gewerkt wordt aan een gezonder, duurzamer en eerlijker voedselsysteem. Iets wat dus super goed past bij een dag als deze. Renee nam mij, samen met Francine van Heerlijke Happen, de meiden van Waar Nederland (en Den Bosch natuurlijk) Eet en de jongens van Insta Den Bosch, mee naar 4 interessante plekken, om wat meer informatie te krijgen. Zo zijn we langs de Blockchain experience, de High tea hang out, Super de toekomst en een korte foto presentatie van George Steinmetz gelopen.

Blockchain experience

blockchain experiense verstegen en fairfood

Fairfood en Verstegen hebben de handen bij deze experience ineen geslagen. Wij zijn namelijk als consument erg gewend om kruiden te gebruiken in onze keuken. Sterker nog, zonder kruiden, zou ons voedsel heel anders smaken. Maar die kruiden hebben vaak vele kilometers gemaakt, voor ze op je bord belanden. Waar komen de kruiden vandaan? Via de Blockchain technologie krijgen de mensen en het proces achter je eten een gezicht. En tijdens deze experience werd het verhaal achter de nootmuskaat gepresenteerd. Ook kon je nootmuskaat ijs proeven. Dat was lekker!! Heel kruidig, maar tegelijkertijd fris.

High tea hang out

high tea hang out world food day

Bij The Hunger Project konden we terecht voor een lekker kopje thee met een koekje, gemaakt met het “wondermiddel” Moringa. Evelijne vertelde ons dat de Moringa een heel voedingsrijke wonderboom is, die met steun van de Nationale Postcode Loterij opnieuw onder de aandacht is gebracht. Omdat de de boom zo voedzaam is, is het belangrijk dat de voedingsstoffen terecht komen bij de 7 miljoen mensen in Ethiopië, Malawi en Uganda. The Hunger project maakt dit mogelijk, waardoor het einde van de honger weer een stapje dichterbij komt. Een erg mooi en inspirerend project.

Super de Toekomst

super de toekomst world food day

Bij Super de Toekomst, kun je kijken wat jij in 2050 wellicht als lunch voorgeschoteld gaat krijgen en wat dat eigenlijk wel niet kost. En vooral wat voor impact het heeft. Blijven we leg batterij eieren eten, of gaan we voor walvissushi, synthetische hagelslag of een przewalski rookworst? Een leuke, kritische blik op het voedsel van de toekomst. Een concept van EAT ART collective in samenwerking met De Voedselzaak (De Volkskrant).

KEYNOTE- George Steinmetz

world food day george steinmetz

George Steinmetz, ook wel bekend als “the flying photographer“, voor onder andere National Geographic, the New York Times en World Press Photo, nam ons mee op een trip over de wereld tijdens een korte foto presentatie van 15 minuten. Het was vooral het beschrijven van foto’s, en ik wachtte een beetje op zijn visie of meer diepte. Maar dat zou hij later in zijn talkshow nog doen. Daar kon ik helaas niet bij zijn, omdat ik nog andere dingen op het programma had staan. Maar wat maakt die man geweldige foto’s. Op zijn Instagram account @feedtheplanet, zie je een overzicht van allerlei geweldig beeldmateriaal, dat hij geschoten heeft. echt gaaf. Wat ik het tofst vind, is dat hij op plekken terecht komt, en dingen kan weergeven, zoals niemand anders dat doet. heel gaaf. De presentatie van Steinmetz was ook gelijk het laatste onderdeel van de tour. De rest van de dag ben ik lekker zelf op pad gegaan.

Van riek tot vork

Van riek tot vork

Bij de tafel van Van Riek tot Vork, kregen we ( Ja, mijn lieve vriendin Elke kwam ook nog even langs), een verhaal te horen van een melkveehouder, terwijl we ondertussen een zuivelgerechtje konden proeven. Tijdens het hoorspel luisterden we naar het verhaal achter zuivel en de melkveehouder. Maar ook over hoe hij voor zijn koeien zorgt, gegevens verzamelt en hoe de melk naar de fabriek gaat. Het gerechtje was melk, maar dan op drie verschillende manieren bereid. Heel verrassend en ook echt wel lekker. Dat krokantje bovenop was vooral heel lekker.

Bokkenkoks – workshop

bokken worst workshop world food day

De Lekkere Man gelooft in mannenvlees, ook wel niet in levende bijproducten. Dit zijn bijvoorbeeld de broers van legkippen, melkkoeien en geiten. Zij verdienen ook een goed leven en een mooi einde. Tijdens World Food day kon je genieten van heerlijk mannenvlees op het mannenplein, haalde de Lekkere Man live, op het podium, een bok uit elkaar en kon je zelf worsten en burgers maken met bokkenvlees.

de lekkere man bokken vlees workshop

Deze workshop heb ik op het einde van de dag gevolgd. Super leuk. Het plan was, om worsten en burgers te maken, maar helaas werkten de gehaktmolens niet goed mee in de workshop keuken. Hierdoor had ik genoeg vlees om alleen worst te maken. Via koptelefoons en beeldschermen werd ons uitgelegd hoe we het gehakt moesten maken, welke kruiden we nodig hadden en hoe we de worsten uiteindelijk moesten draaien. Ik vond het nog best een pittig werkje. Je moest het echt met z’n tweeën doen.

het resultaat was wel goed gelukt hoor. Mijn bokkenworst draaide helaas wel weer terug, dus het werd 1 grote, in plaats van 4 kleintjes, maar de smaak was wel goed. En ik vond het super leuk om eens te doen. Daarbij mocht ik van twee andere deelnemers de burger (incl. gebakken ei, yesss) proeven en die was ook echt heel erg lekker.

de lekkere man bokkenworst workshop

Conclusie

Het was echt een heel leuke dag! Ik heb veel leuke mensen gesproken, toffe projecten gezien, lekker gegeten en zelf ook nog iets gedaan. Hieronder zie je nog wat afbeeldingen van andere leuke dingen die ik nog gezien en gedaan heb op deze dag. Ik verheug me nu al op de World Food Day van volgend jaar.

boon bonen foodtruck world food day

Boon bonen bapao world food day
Vegan Bapao van BOON

world food day world food day

world food day
Haan of Ei?

world food day

 

Baros bier en biersiroop de versmarkt bokken worst maken de lekkere man

About Post Author

Facebooktwitterpinterest