bladerdeeg jack-o'-lantern met pumpkin spice
De Jack-o'-lantern mag niet ontbreken tijdens Halloween. Ik bedoel, wie kent de wereldberoemde pompoenen met gezichten niet? En deze mini Jack-o's van bladerdeeg en pumpkin pie spice zijn ideaal voor bij de koffie! Zoet en hartig tegelijk! Ook leuk als traktatie.

Deze super leuke Jack-o’-lanterns van bladerdeeg zijn een super leuk, zoet hapje voor Halloween. Ze zijn gemaakt van bladerdeeg, pompoenpuree en pumpkin spice. Een super lekker hapje voor bij de koffie. Niet alleen met Halloween hoor. Want als je de “gebakjes” in een andere vorm maakt dan een Jack-o’-lantern, zijn ze voor iedere gelegenheid wel geschikt. Maar waar komt de Jack-o’-lantern eigenlijk vandaan?

stingy jack bladerdeeg recept met pompoen

Stingy Jack en de duivel

De geschiedenis van de Jack-o’-lantern wordt door meerdere volksverhalen beschreven, waarvan een Iers verhaal het meest bekend is. Volgens de mythe zouden Stingy Jack (gierige Jack) en de duivel samen wat drinken. Jack weigerde om te betalen en vroeg de duivel om in een munt te veranderen. De duivel deed dit. In plaats van te betalen, deed Jack de munt in een zak en legde hij de zak naast de zilveren kruis, waardoor de duivel niet terug kon veranderen in zijn oorspronkelijke vorm.

In ruil voor de bevrijding en verlossing van de duivel, wilde Stingy Jack dat de duivel hem voortaan met rust zou laten.

Een jaar later ontmoetten de twee elkaar weer en daar had Jack weinig zin in. Hij gaf de duivel dit keer de opdracht om in een boom te klimmen, waarna Jack er een groot kruis op tekende. Hierdoor kon de duivel weer niet ontsnappen. De duivel zou weer bevrijd worden, als hij Jack met rust zou laten.

Toen Jack niet veel later overleed, had hij een probleem. Hij kreeg geen toegang tot de hemel wegens zijn daden, maar kon ook niet naar de hel, omdat de duivel hem door zijn streken ook niet toe wilde laten. De duivel gooide Jack wel een brandend kooltje toe. Jack was net een koolraap aan het eten, en deed het kooltje in de uitgeholde koolraap. Op die manier had hij een lantaarn, waarmee hij zijn zwerftochten kon verlichten.

Oorspronkelijk werd de Jack-o’-lantern dus gemaakt met knollen. In Amerika werd echter ontdekt, dat een pompoen geschikter was. En zo kennen wij de Jack-o’-lantern nog steeds.

jack-o'-lantern met pompoenpuree en pumpkin spice

Jack-o’-lantern van bladerdeeg recept

In dit recept zit pompoenpuree. Dit kun je heel eenvoudig zelf maken. Je hebt alleen een flespompoen (of voorgesneden pompoenblokjes) nodig. Klik hier voor het recept.

Je zult ook wat restjes bladerdeeg overhouden. Gooi die restjes niet weg. Die zijn super geschikt om kleine recepten mee te maken. Zoals bijvoorbeeld de knakworst mummies met bladerdeeg.

Jack-o'-lantern van bladerdeeg en pompoen

calorieën (per portie): 244
vet (g): 12,4
koolhydraten (g): 28,1
eiwit (g): 5
vezels (g): 1,5

  • 100 g pompoenpuree (zie blog voor het recept)
  • 6 velletjes bladerdeeg
  • 1 el pumpkin pie spice (of koekkruiden)
  • 1 tl rietsuiker
  • 1 eiwit
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg een beetje op kamertemperatuur komen, zodat ze niet breken als je er in gaat snijden. roer ondertussen 3/4 van de pumpkin pie spice door de pompoenpuree. 

  2. Snijd 6 pompoenen uit de velletjes bladerdeeg. Zorg dat ze ongeveer even groot zijn, zodat ze later over elkaar heen passen. Snijd vervolgens in 3 pompoenen een gezichtje. Dit worden de bovenkanten. Gooi de restjes van het deeg niet weg. Dit is precies genoeg om bijvoorbeeld knakworst mummies van te maken!!

  3. Verdeel de pompoenpuree over de 3 pompoenen zonder gezicht. Leg hier de pompoenen met gezicht op en druk de randjes een beetje aan, zodat de velletjes die op elkaar liggen, aan elkaar vastplakken. 

  4. Smeer met een kwastje een beetje eiwit over de pompoenen heen, zodat ze na het bakken wat meer gaan glanzen. Strooi de overige pumpkin pie spice en de rietsuiker over de, met eiwit besmeerde pompoenen heen en bak ze in de oven ca. 15 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. 

jack-o'-lantern bladerdeeg recept halloween

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest