Dit recept voor speculaas is speciaal voor de grote mensen. Ik bedoel Sinterklaas is niet een feest voor kinderen toch? Speculaas met Val-Dieu Brune.

Het is al bijna 5 december en dat betekent dat een hoop mensen in de keuken staan om de lekkerste recepten te bakken om het heerlijke feest van Sinterklaas te vieren. Ik heb zelf dit jaar ook speculaastaartjes in de klas gebakken met mijn lieve kleuters en het blijft gewoon altijd een groot feest. De geur die er ontstaat, de gezelligheid en de sfeer die de geur van versgebakken pepernoten en speculaas bezorgd is bijna magisch.

kuukskes_valdieu_speculaas

Dit recept voor speculaas is wel wat meer geschikt voor de ‘grote’ mensen, want er zit bier in. Ik heb een speciaalbiertje gebruikt uit het pakket van Hellobier: de Val-Dieu Brune.
Dit bier uit Aubel, België,  heeft een lichte rookgeur met een vleugje cacao. Door een combinatie van suikerbiet,mokka en salie heeft het bier een licht kruidige smaak. Dit leek mij wel goed te passen bij speculaas. Het bier bevat 8% alcohol.

Wat heb je nodig voor ca. 12 speculaasjes?
– 110 gr zachte roomboter
– 150 gr bruine rietsuiker
– 75 ml Val- Dieu Brune (0f een ander bruin biertje)
– 250 gr zelfrijzend bakmeel (gezeefd)
– 4 tl kaneelpoeder
– 2 tl nootmuskaatpoeder
– 2 tl kruidnagelpoeder
– 2 tl gemberpoeder
– 1/2 tl gemalen witte peper
– een snuf zout

kuukskes_speculaas

Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng alles tot een mooi egaal geheel. Als het deeg te droog is, kan je er nog wat bier bij doen. Doe wat bloem op een grote plank en rol het deeg uit. Steek er figuurtjes naar wens uit of gebruik een echte speculaasvorm. Zorg dat de koekjes allemaal ongeveer even dik zijn.

Bak de koekjes ca. 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Mijn oven is ontzettend klein (Ja, ik ben net student af en moet het nog met een minuscule oven doen), waardoor de koekjes wat zijn uitgelopen en tegen elkaar kwamen. Hierdoor hebben ze geen perfecte vorm gekregen. Ze hadden dus rond moeten zijn.

Laat de speculaasjes nog even afkoelen voordat je ze opeet. Ze zijn echt super lekker. Ik durf niet te zeggen of dat ze 5 december halen.

Liefs,
#Kuukskes

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest