Deze heerlijke tarte tatin is even spannend om te maken, maar het resultaat mag er zijn! Wat een lekker recept. Wat is de Paljas Saison een lekker biertje!

Dit is alweer het laatste recept van de HelloBier challenge. Acht recepten in oktober waarin ik een lekker speciaalbiertje heb verwerkt. Ik wilde al heel lang een tarte tatin maken, maar ik vond dat altijd heel eng. Je moet de taart dan omkiepen, je moet het deeg goed instoppen en je kan niet goed zien wat er in de oven precies gebeurd onder die dikke laag deeg. Maar ik wilde het per se een keer proberen. Ik heb daarom wel een beetje gespiekt bij delicious. magazine, en mijn eigen smaken en ingrediënten er op aangepast. Daarbij had ik nog één biertje, de Paljas Saison, over. Dus daar moest sowieso mee gebakken worden.

Paljas Saison (6%) is een heerlijk biertje waarin de smaken van citrus en koriander terugkomen. De frisse citrussmaak leek mij wel lekker in combinatie met de peren en de gember. In het deeg zit stemgember. Ik vind dat zelf erg lekker, maar weet ook dat een aantal mensen daar niet zo dol op zijn. Dan kan je het weglaten. Ik vind de gember zelf niet overheersen en zéker wat toevoegen aan het gerecht. Dus ik raad je aan om het wel lekker te proberen.

kuukskes_tarte_tatin_hellobier

De taart ziet er trouwens heel donker uit. Dat komt doordat ik rietsuiker heb gebruikt. Met witte suiker is de kleur natuurlijk anders, maar ik had rietsuiker toevallig al in huis.

Wat heb je nodig voor 1 tarte tatin (ca. 8 personen)?
– 4-6 stevige peren, niet te rijp (hangt een beetje af van hoe groot ze zijn)
– 1 flesje Paljas Saison (6%)
– 2 kaneelstokjes
– 1 steranijs
– 250 gr (riet)suiker
– 200 gr roomboter
– 225 gr bloem
– 6 bolletjes stemgember, fijngesneden
– 1 eierdooier
– 125 ml slagroom (optioneel, maar zéker aan te raden)
– zout

Schil de peren, snijd ze doormidden en verwijder het klokhuis. Doe de peren in een pan met het flesje Paljas Saison, de kaneelstokjes en het steranijs. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat dit 15 minuten op een laag vuur stoven.

img_5669

Haal de peren uit de pan en doe deze in een schaal. Haal de helft van het biervocht uit de pan en gooi dat weg. Laat de andere helft met de kaneelstokjes en 25 gr suiker inkoken tot een siroop. dit duurt ca. 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat het rusten.

Snijd de boter in blokjes. Wrijf 110 gr van de boterblokjes door de bloem met een snuf zout. Het zal een kruimelig deeg worden. Kneed nu de fijngesneden stemgember en de eierdooier mee. Vorm het geheel tot een bal. Bij mij blijf het deeg wat kruimelig, dus ik heb er een el water bij gedaan.

Verpak het deeg in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.

Verwarm ondertussen de oven op 220 graden. Smelt 225 gr suiker in een tarte tatin bakvorm of een ovenbestendige koekenpan zonder te roeren en laat het mooi karameliseren. Roer nu de resterende blokjes boter erdoorheen (ca. 90 gr). Neem de vorm van het vuur.

Dep de peren goed droog. Deze hebben even in de schaal gerust, en je kan zien dat er nog veel vocht uit is gekomen. Leg de peren met de bolle kant op de karamel. Leg de kaneelstokjes en de steranijs in het midden als garnering.

Rol het gekoelde deeg tot een grote, ronde plak (hij moet in ieder geval groter zijn dan de bakvorm. Leg het deeg op de peren en stop de randen goed in. Snijd enkele sneetjes in de “bodem” om het vocht te laten ontsnappen en bak de tarte tatin in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Laat de taart in de vorm een beetje afkoelen. Draai de tarte tatin voorzichtig om op een groot bord en schenk het biersiroop eroverheen. Niet alles, want een deel meng je door de opgeklopte slagroom.

Serveer de taart als hij nog een klein beetje warm is. Echt zo lekker. Trouwens, bij het omkiepen van de taart zijn er bij mij wat peertjes verschoven. Deze kun je gewoon voorzichtig rechtleggen. Het ging bij mij ook echt bijna mis hoor. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest bij het bakken van een taart. Je kunt echt niet zien wat er gebeurt en de prikkertip kan je ook niet echt toepassen.

Maar die spanning is de taart echt waard. Wat een lekker recept!

Liefs,
#Kuukskes

 

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest