Matcha is een groene theesoort uit Japan en is momenteel erg populair. Ik kende het product nog niet zo heel goed en ga er de komende weken mee koken.

Een week of twee geleden ben ik benaderd door MR & MRS tea. Zij vroegen me of ik bekend was met matcha thee en of het me leuk leek om er eens wat gerechten mee te maken. Ik had er wel van gehoord, maar er nog nooit echt wat mee gedaan. De laatste tijd zie je steeds meer dat er wordt gekookt met matcha, een groene theesoort uit Japan. Het wordt gewoon als groene thee gedronken, met heet water, maar ik kende het vooral van de matcha latte en het groene thee-ijs. Maar je kunt er daarbij veel meer mee maken, en omdat het zo groen is, kun je het ook goed als natuurlijke kleurstof gebruiken. Maar wat is matcha eigenlijk?

Thee bestaat in China al meer dan 3000 jaar, maar zo’n 1000 jaar geleden werden de theeplanten en matcha naar Japan gebracht door boeddhisten om thee en theeceremonies te verfijnen.

Om matcha te maken worden de theeplanten 4 weken voor de oogst bedekt met donkere matten. Hierdoor komen de planten in de schaduw te staan en moeten de bladeren hard gaan werken. Er wordt meer bladgroen (chlorofyl) aangemaakt, waardoor de bladeren groener worden en ze meer theïne en antioxidanten bevatten. Hierdoor wordt de thee super gezond en valt matcha onder de superfoods.

Vervolgens worden de blaadjes met de hand geplukt, voor de beste kwaliteit. De bladeren worden gedroogd, de nerven worden verwijderd en de gesorteerde bladeren worden tussen molenstenen van graniet vermalen.

Je hebt verschillende soorten matcha. Omdat ik er zelf nog niet zo bekend mee ben, heeft Bieke van MR & MRS tea mij een matchasoort (Matcha Uji No Sato) aangeraden die wat milder is van smaak en zowel te gebruiken is om te drinken, maar ook goed is om mee te koken.
Om de matcha eerst een keer goed te proeven, heb ik de groene thee op traditionele wijze klaargemaakt.

Hier heb je een kommetje, een speciaal maatschepje en een whisk (een soort garde van bamboe) nodig, om een lekker matcha thee te maken.

Wat moet je doen voor het perfecte kopje matcha?

kuukskes_matcha_tea
– Doe 1-2 schepjes (1-2 gram) matcha in de kom
– Voeg een scheutje koud water toe en roer de matcha met de bamboe whisk tot een gelijkmatige pasta. Let er op dat je geen klontjes krijgt.

kuukskes_matcha_whisk
– Voeg dan 80- 100 ml heet water (niet gekookt, max. 80 graden) toe en klop de matcha nu stevig. Probeer met je whisk een M- vormige beweging te maken.
– de matcha is klaar als hij een romige schuimkraag heeft.

De komende weken zal ik verschillende gerechten maken waarbij ik matcha in heb verwerkt, zoals deze duivels lekkere gevulde eieren.

Ik ben benieuwd of het me gaat lukken! Als je een tip voor me hebt, laat dan dan zeker weten door een reactie achter te laten op de blog!

liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest