Ben je in Italië op vakantie en ga je een dagje naar Venetië? Dan heb ik hier een paar mooie plekken die je zeker gezien moet hebben.

Voor één van de vakken van mijn vorige opleiding ging ik samen met mijn klasgenoten een paar dagen naar Italië. We gingen verschillende steden en bouwwerken bezoeken, deels gericht op de (kunst)geschiedenis. Een van onze uitstapjes was een dag naar Venetië. Wat een geweldige stad. Ik moet toegeven dat het een typische stad is in het kader van “oh-dit-is-net-als-op-de-ansichtkaart” maar je moet er zéker een keer zijn geweest. De immense gebouwen, de kleuren, de gondels en bruggen, de mooie Italianen en de carnavaleske maskers. Venetië is een stad die je sowieso een keer bezocht moet hebben.

In deze blog schrijf ik over een aantal bezienswaardigheden die wij (enigszins) in sneltreinvaart hebben bekeken.

Ponte di calatrava (Ponte della Costituzione)

Deze brug verbindt de Piazzale Roma met Santa Lucia. Officieel heet hij Ponte della costituzione, maar de Italianen hebben de brug gedoopt als de Calatravabrug. Naar de Spaanse architect Santiago Calatrava (ook bekend van Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia). Het is een opvallende brug. Hij is 94 meter lang en, in tegenstelling tot de rest van de bruggen in Venetië, ook erg modern. De brug is hierdoor zeker niet bij alle Venetianen in goede aarde gevallen. Ik vond hem persoonlijk wel super cool. Ik hou wel van een beetje contrast in architectuur en bouwkunsten.

Piazza San Marco

Het meest bekende en belangrijkste plein van Venetië is Piazza (daarom geen campo) San Marco,ofwel het San Marco plein.  Dit plein vormt het hart van Venetië. Er vinden veel evenementen plaats. De geschiedenis gaat echter een hele tijd terug (tot de 9e eeuw). Toen de grond werd overgedragen aan de staat, werden er regeringszetels gebouwd. Dit zijn de basiliek en het Dogenpaleis. In 1177 was er een enorme overstroming. Het plein moest opnieuw worden ingericht. Piazza San Marco is toen uitgebreid tot de huidige omvang.

Het plein wordt omringd door verschillende gebouwen en zuilengalerijen. Bijvoorbeeld het Dogepaleis en de San Marco Basiliek. Je kunt ook de Campanile beklimmen. Dit is een klokkentoren van 98 meter hoog die bij de basiliek hoort. Je hebt dan uitzicht het Bacino di San Marco.

Je kunt natuurlijk ook altijd koffie gaan drinken in een van de oude café’s. Houd er dan wel rekening mee dat je echt de hoofdprijs betaalt.

Torre dell’Orologio

Een van de gebouwen die opvalt is de klokkentoren van San Marco. De toren heeft een indrukwekkende wijzerplaat die naast de tijd ook de maanfasen en tekens van de dierenriem weergeeft. Daarboven bevindt zich een Madonna met kind.

De geschiedenis van deze toren is behoorlijk heftig. De makers van het geweldige werk mochten van de werkgevers niet in staat zin eenzelfde werk voor anderen te maken. Om te voorkomen dat dit toch ooit zou gebeuren, werden de ogen van beide ontwerpers uitgestoken.

San Marco Basiliek

Aan Piazza San Marco ligt de enorme basiliek San Marco. Het is de bekendste kerk van de stad. De kerk stamt uit 1060, en bevat de overblijfselen van de Heilige Marcus. Deze overblijfselen zijn eerder geroofd uit Alexandrië. De Basiliek is een goed voorbeeld van Byzantijnse bouwkunst, maar is tussentijds meerdere malen verbouwd en verwoest. Er zijn veel aanpassingen gedaan, waardoor er verschillende invloeden in het gebouw terugkomen. Ik ben er zelf maar even kort binnen geweest. Je kunt er diensten bijwonen, maar dat is vaak erg druk. Ik heb wel een glimp op kunnen vangen van de geweldige mozaïeken. Denk aan gepaste kleding als je naar binnen wilt.

Dogepaleis

Ook het dogepaleis grenst aan het San Marco Plein. Het gebouw functioneerde vroeger als paleis van de leider van Republiek Venetië. In dit gebouw werden de meest belangrijke beslissingen genomen voor Venetië. Maar inmiddels wordt het gebouw gebruikt als museum.

Lekker rondstruinen door de straten van Venetië

Je kunt natuurlijk een onwijs dure gondel huren, om het echte Venetië gevoel te krijgen. Maar wij hebben gewoon alles te voet gedaan. Dit is heel goed te doen en ook super leuk, omdat je zo langs veel mooie plekken komt. En wat kun je toch prachtige foto’s maken van alle bruggen en maskers. Heerlijk.

 

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Een andere mooie kerk om te bekijken is de Basilica Frari. Dit is een kerk uit de gotiek. De kerk stamt uit 1338 en later kwam de bijbehorende campanile er nog bij. De basiliek is vooral bijzonder door zijn interieur. Je mocht het helaas niet van binnen fotograferen, dus ik heb alleen foto van de buitenkant kunnen maken. Als je binnenkomt zie je aan weerszijden grote grafmonumenten staan. Achterin heb je prachtige koorstoelen uit hout gesneden en een olieverfschilderij van Titiaan, waarop de Maria Hemelvaart is afgebeeld.

Ponte di Rialto (Rialtobrug)

Deze beroemde brug is één van de oudste bruggen van Venetië. Het is een van de vier bruggen die het Canal Grande overspannen. De brug dankt zijn naam aan de locatie. Het is de hoogste plek van Venetië. Op deze plek bevond zich eerst een vlotbrug, die werd vervangen door een houten brug. Na meerdere malen in elkaar gestort te zijn, staat er sinds 1591 een stenen boogbrug.  Op de brug bevinden zich allerlei winkelstalletjes.

Ponte dei Sospiri (Brug der zuchten)

Deze brug schijnt zijn naam te danken aan de gevangenis die erachter ligt. De gevangenen zouden via deze brug naar hun cel lopen, en op deze brug hun laatste beetje daglicht zien. Onder andere Galilei en Casanova hebben hier in het gevang gezeten.

Waar kun je deze toffe plekken allemaal zien?

About Post Author

Facebooktwitterpinterest