Nog niet zo lang geleden had ik een heerlijke boerenkooltaart gemaakt. Het was een beetje een ironisch gerecht, omdat boerenkool echt een superfood is. Toch was de taart niet zo gezond vanwege de worst en het taartdeeg. Gelukkig kan ik met dit recept laten zien dat je ook heerlijke, gezonde dingen kunt maken van boerenkool. bijvoorbeeld chips. CHIPS?? ja, chips.
Maar chips zijn toch helemaal niet gezond? Nee als je zetmeelrijke aardappels in liters vet bakt en op smaak brengt met complete strooiwagens aan zout niet nee, maar zoals ik al eerder had beschreven, chips van groenten kunnen ook kei gezond zijn.

Nou zijn deze chips niet gevriesdroogd, maar gebakken in de oven. Ja, ze hebben een beetje olie en zout nodig, maar dat is echt niets in vergelijking met andere zakken chips. Boerenkoolchips zijn tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt te koop (bij het superfood schap), maar zelf maken is echt een eitje van een cent. Kind kan de was doen.

IMG_4781

Het enige wat je even moet doen is je boerenkool bij de groenteboer of bij een natuurwinkel halen. In de meeste supermarkten verkopen ze boerenkool namelijk niet aan een krop, maar voorgesneden in zakken.

Wat heb je nodig voor een schaaltje?
– 3 à 4 stengels boerenkool ( hangt af van hoe groot je ovenplaat is)
– 1 el olijfolie
– een snuf zeezout
– een snuf cayennepeper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de stengels boerenkool en dep ze goed droog. Snijd de de bladeren van de stengels af, en snijd vervolgens ook het dikste stuk van de nerven weg.

IMG_4782
Scheur de bladeren nu in grove stukken. Doe de stukken op een bakplaat met bakpapier, strooi de ruiden, besprenkel de olie erover en meng het geheel goed door elkaar. Zorg ervoor dat alle bladeren bedekt zijn met wat olie en kruiden.
Verspreid de boerenkool goed over de bakplaat. Hoe beter de boerenkool verspreid ligt, hoe krokanter de blaadjes worden.
Bak de boerenkool in 5 à 10 minuten gaar. De bladeren zijn goed als de randjes bruin worden en ze krokant aanvoelen. Houd de bladeren even goed in de gaten en ga niet per se uit van de tijd. Iedere oven werkt net een beetje anders, en het kan bij de boerenkool ineens hard gaan.

IMG_4783

Wat een heerlijk, gezonde snack!

Liefs,
#Kuukskes

About Post Author

Facebooktwitterpinterest