Voor mijn verjaardagsfeestje heb ik een dadel vijgentaart gemaakt met de yoghurt van Stapleton. Zo'n taart die je ook bij het ontbijt kunt eten. lees verder

Wie jarig is, trakteert. En omdat ik best wel veel bezoek kreeg, waarvan eigenlijk iedereen ook wel taart lust, ging ik taart maken. Ik had nog wel meer lekkere hapjes, maar de taarten moesten mijn pareltjes worden. Ik ging daarom voor een ongezonde taart met Tony’s chocolonely en een gezonde variant met magere yoghurt van Stapleton. Beiden echt geslaagd en succesvol op mijn 25+ feestje. Het recept van deze laatste taart klinkt je waarschijnlijk wel bekend in de oren, maar deze variant had nét dat beetje extra.

Maar wie of wat is Stapleton eigenlijk? Stapleton is sinds 1975 een familiebedrijf in de Engelse Noord Devon regio. Jersey koeien kunnen daar ongeveer 10 maanden in het jaar grazen, wat zorgt voor een fijne, romige yoghurt. Sinds kort wordt de yoghurt ook in Nederland verkocht en ik had het geluk om als een van de eersten de yoghurt te mogen proeven.

Ik kreeg niet 1 bak, maar gelijk een koelbox met verschillende smaken. Ik vond hem erg lekker. Ik ben nooit zo’n van fan van magere yoghurt, omdat ik hem wat zurig vind. Daar had ik bij deze yoghurt geen last van. Hij was door de vruchten lekker zoet. Er zit dan in verhouding ook wel meer suiker in dat bij gewone magere yoghurt, dus dat verklaart de zoete smaak ook wel. Vooral de kersen en vijg en dadel yoghurt vond ik erg lekker. Met deze laatste variant heb ik de taart gemaakt waarvan ik het recept hieronder geschreven heb.

Zoals ik al eerder aangaf, zal het recept voor jullie niet geheel onbekend zijn. Ik vind het basisrecept voor deze kwarktaart zo eenvoudig en lekker, dat ik hier weinig aan hoef te veranderen. door gewoon een aantal ingrediënten aan te passen, krijg je een compleet andere taart. Super handig.

Wat heb je nodig voor ca. 6-8 personen?
– 1 bak (400 ml) Stapleton vijg en dadelyoghurt
– 1 bak Griekse yoghurt (400 ml) (je kunt ook twee bakken van Stapleton nemen, maar die had ik niet).
– 10 blaadjes gelatine
– 2 verse vijgen
– 6 gedroogde vijgen
– 130 g medjool dadels
– 40 g kokosolie
– 40 g pecannoten (optioneel)
– 75 g havermout

Doe de dadels, pecannoten, kokosolie en havermout in een keukenmachine en maal alles fijn tot een dikke massa. Bedek de bodem van een springvorm (ca. 22-24 cm) met het mengsel. Zorg ervoor dat de bodem mooi verdeeld wordt, zodat iedereen er evenveel van kan genieten! Zet de bodem in de koelkast.

Snijd de gedroogde vijgen in hele kleine blokjes. Week intussen de gelatine in koud water. Verwarm intussen de yoghurt heel voorzichtig (HET MAG NIET KOKEN).  Als de yoghurt lauwwarm is doe je de gelatine en de vijgenblokjes bij het yoghurtmengsel en meng je alles goed door elkaar. Zorg ervoor dat de gelatine goed door het mengsel heen smelt. Je wilt geen vieze klontjes.

Haal de bodem uit de koelkast en giet het mengsel over de bodem.  Laat de taart daarna minstens 4 uur opstijven voordat je hem serveert. Snijd de verse vijgen in plakken en garneer de taart ermee, als hij ongeveer twee uur in de koelkast heeft gestaan. De yoghurt is dan wat stijver, waardoor de vijgen er niet in zullen zakken.

Wil je geen gelatineblaadjes gebruiken? Dan kan je als alternatief ook gebruik maken van agar agar of gelatine- poeder.

Wil je nou weten welke taarten je nog meer met dit basisrecept kunt maken? Kijk dan even HIER.

 

About Post Author

Facebooktwitterpinterest