Deze hartige pompoentaart komt uit mijn eerste adventskalender en is nog steeds een van mijn favoriete recepten. Ik had hem toentertijd in een springvorm gemaakt, waardoor de korst iets te hoog was ten opzichte van de vulling. Inmiddels heb ik een hele fijne quichevorm, die ideaal is voor taarten als deze en met de vulling perfect past.
De combinatie van de kleine pompoen blokjes, de ham en de pecannoten geven de quiche een echte “herfstsmaak”. Ik heb voor deze quiche het verse quichedeeg uit de koelschappen gebruikt. dat vind ik tegenwoordig toch fijner werken dan de vierkante velletjes. Het enige nadeel hiervan is dat de plak deeg een ronde vorm heeft en je er dus een beetje mee moet puzzelen, om hem in een rechthoekige taartvorm te krijgen! Maar we doen niet moeilijk, haha!!
Zoals je op de foto ziet is Atjar ook fan van de hartige pompoentaart. Hij kon niet wachten om met zijn pootje een stukje taart weg te grissen. Gelukkig was ik net op tijd met het weghalen van de taart, voor ons At zijn slag kon slaan.
Maar goed, terug naar de hartige pompoentaart! Lekker!! Deze moet je een keertje proberen! Met het allereerste kerstdiner was hij al een succes en hij wordt voor mijn gevoel steeds lekkerder. Let er op dat je de pompoenblokjes goed klein snijdt, zodat ze goed mee kunnen garen!
pompoentaart met ham en pecannoten
- 1 kleine flespompoen (ca. 600 g)
- 200 g magere hamblokjes
- 1 el donkere basterdsuiker
- 1 tl tabasco
- 3 el tomatenketchup
- olijfolie
- zout en peper (naar smaak)
- 80 g pecannoten (ongeroosterd)
- 6 plakjes hartige taartdeeg
- 4 eieren
- 150 ml slagroom
- bloem (om de plank te bestrooien)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quichevorm in met wat boter.
Verwijder de zaadlijsten uit de pompoen en snijd de pompoen in blokjes van 1 cm groot. Meng de pompoenblokjes met de hamblokjes, suiker, tabasco,ketchup, olie, zout en peper in een kom. Door de suiker wordt de pompoen straks extra lekker zoet.
Bekleed de quichevorm met het deeg. Druk de randen goed aan en rol het overtollige deeg weg.
Klop de eieren los et slagroom en breng het geheel op smaak met peper en zout. Verdeel het pompoenmengsel over de taartbodem en giet het eimengsel eroverheen. Bak de taart in het midden van de oven goudbruin en gaar in ca. 40 minuten.
Voor nog meer hartige baksels, klik hier:
- Pompoen quiche met spinazie en gorgonzola
- Hello Bier recept: Bierbrood met olijven en Fers Amber
- Meatless Monday: Vegan quiche met tofu en zoete aardappel
Wanneer moeten de pecannoten erin? Moeten die heel blijven of gebroken?