Om mijn Indische skills te vergroten heb ik een heerlijk recept gemaakt uit 'zoals alleen oma dat kan" van Danny Jansen. Rendang ajam. Echt heerlijk!

Zoals ik al eens eerder heb beschreven, probeer ik zo nu en dan mijn Indische skills te ontwikkelen. Omdat mijn oma het me niet meer leert, moet ik het helaas een beetje van de boeken hebben. Gelukkig heeft tv-chef Danny Jansen een boek geschreven, waarbij er oma’s zijn, die hun recepten gelukkig willen delen met ons: Zoals alleen oma dat kan. Zo leer ik het koken toch nog van een oma. En dit keer heb ik een van deze recepten voor jullie op de blog gezet. Namelijk Rendang Ajam. Een heerlijk kipgerecht.

Ik heb dit gerecht ook een beetje speciaal gemaakt voor mijn beste vriendin en haar man. Ze heeft namelijk het knapste en leukste kindje ooit gekregen. Ik wilde daarom voor ze koken. Omdat de kersverse vader kwart-indo is, verwachtte hij van mij een Indisch maaltje. Dus daar ging ik voor zorgen.

En ik moet zeggen, ik ben er wel heel tevreden over. Ik vind vooral de zoetzure bloemkool er heel goed bij passen. Lekker fris. En de kip is to die for. Heerlijk!

Indisch eten: Rendang Ajam met zoetzure bloemkool

Prep Time 20 minuten
Cook Time 2 uur
Total Time 2 uur 20 minuten
Servings 4
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

Rendang Ajam

 • 2 rode uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 5 rode pepers
 • 2 serehstengels citroengras
 • 2 cm djahé verse gember
 • 6 kemirinoten
 • 1 tl koenjit kurkuma
 • zonnebloemolie
 • 8 kippendijfilets
 • 200 ml kokosmelk
 • 500 ml water
 • 2 daun djeroek poeroet Indisch limoenblad
 • 1/2 kippenbouillonblokje
 • 400 g zilvervliesrijst
 • 50 g kokosrasp
 • kroepoek
 • gebakken uitjes

Zoetzure bloemkool

 • 1 kleine bloemkool
 • 1 lente-uitje
 • 1/2 rode peper
 • 200 ml wittewijnazijn
 • 150 g (riet)suiker
 • 1 mango

Instructions

 1. Pel en snipper de uien. Pel en hak de knoflook fijn. Halveer de pepers in de lengte e haal de zaadlijsten eruit. Hak de sereh fijn en schil de djahé. Maal voor de boemboe de uien, knoflook, pepers, sereh, djahé, kemirinoten en koenjit in een keukenmachine tot een fijne pasta.

 2. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan met een dikke bodem en fruit de boemboe ongeveer 2 minuten. Voeg de kippendijfilets toe en bak deze kort mee. Blus het geheel af met kokosmelk. Voeg het water, de daun djeroek poeroet en het halve bouillonblokje toe en laat het geheel ongeveer 2 uur langzaam inkoken op een laag vuur, tot het vocht bijna verdampt is. 

 3. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de kokosrasp in een droge pan goudbruin in ongeveer 3 minuten.

 4. Snijd de bloemkool in roosjes, blancheer ze in ongeveer 3 minuten in ruim water en spoel ze koud. Snijd het lente-uitje in schuine ringen. Snijd de peper in ringen. Breng het azijn met de suiker aan de kook en voeg het lente-uitje, de peper en de bloemkool toe. Zet het vuur uit en laat het geheel ongeveer 5 minuten afkoelen. Schil en snijd de mango in blokjes en roer deze door het zoetzuur. 

 5. Serveer de rendang ajam met de rijst en (afgekoelde) bloemkool. Garneer met de kokos, een lente-uitje en wat gebakken uitjes. 

Dit klinkt super goed toch? Mijn lieve vriendinnetje en haar man vonden het in ieder geval lekker en ikzelf ook. In het boek van Danny Jansen staan overigens nog veel meer heerlijke recepten. Ik zal er snel weer eens iets uit maken.

Maar voor nu: Selamat makan.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest