Roedjak manis, een Indische fruitsalade, is één van mijn favoriete gerechten omdat ik dol ben op fruit en sambal. In dit gerecht komen ze samen.

Ik ben echt dol op groente en fruit. Fruit kan ik gewoon op ieder moment van de dag eten, ook als bij- of nagerecht. Roedjak manis vind ik daarom ook echt een super lekker gerecht. Roedjak betekent salade (of nouja, eigenlijk gemengd) en manis betekent zoet. Deze Indische fruitsalade krijgt alleen een bijzonder twist omdat er ook een beetje pit doorheen zit. Dit komt door de sambal. Ik heb het gerecht geserveerd zowel als bijgerecht bij de rijsttafel, als bij het nagerecht. Kei lekker. Ik heb gekozen voor zowel zoete, als zuurdere fruitsoorten.

Wat heb je nodig voor een flinke schaak roedjak manis?
– 2 bijna rijpe Granny Smith appels
– 1/4 komkommer
– 1 ananas
– 100 g rode bessen
– 2 tl sambal oelek
– 2 el Javaanse suiker
– een snuf zout
– 1 el keukentamarinde
– 1 à 2 el ketjap manis

Wrijf de sambal met de suiker, het zout en de tamarinde tot een brij (of gooi het in de keukenmachine als je haast hebt). Maak het af met de ketjap 2 el water. Schil de vruchten en de komkommer. Snijd ze (behalve de rode bessen) in grove stukjes en meng ze door de saus. Het is maar een klein recept, maar het is het waard. Je kunt uiteraard de vruchten ook variëren met vruchten die je zelf in huis hebt liggen. Ik ben gek op ananas en ik vind persoonlijk dat die vrucht niet mag ontbreken. Echt een supervrucht met sambal!

Selamat makan.

Liefs,
#Kuukskes

Facebooktwitterpinterest