kuukskes en kroepoek: roedjak manis
Roedjak manis, een Indische fruitsalade, is één van mijn favoriete gerechten omdat ik dol ben op fruit en sambal. In dit gerecht komen ze samen.

Ik ben echt dol op groente en fruit. Fruit kan ik gewoon op ieder moment van de dag eten, ook als bij- of nagerecht. Roedjak manis vind ik daarom ook echt een super lekker gerecht. Roedjak betekent salade (of nouja, eigenlijk gemengd) en manis betekent zoet.

kuukskes en kroepoek: roedjak manis

Deze Indische fruitsalade krijgt een heerlijke, bijzondere twist doordat er ook een beetje pit doorheen zit. Dit komt door de sambal oelek. Ik eet deze salade zowel als lunch- en bijgerecht, maar ook een schaaltje als snack. En voor dit recept, heb ik gekozen voor zowel zoete, als zuurdere fruitsoorten.

kuukskes en kroepoek: roedjak manis

Meestal kies ik als basisvrucht mango of ananas. In dit recept heb ik mango gebruikt, maar ananas maakt het recept nog net iets frisser. Ook echt onwijs lekker. En ik heb voor dit recept de sambal oelek van de Samballerie gebruikt. Die is groen van kleur ( door de jalapeño ) en lekker fris!

kuukskes en kroepoek: roedjak manis

Toen ik op de markt was om de ingrediënten voor dit recept te scoren, zag ik boom tomaten liggen. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het leek me leuk om eens te proberen. Ik nam in zijn geheel een hap om hem te proeven, maar dat was niet handig. De schil is ZO onwijs bitter, echt niet lekker. Dus mocht je ze tegenkomen en willen gebruiken, schil ze dan eerst, voordat je de vrucht eet of verwerkt.

kuukskes en kroepoek: roedjak manis boom tomaten
Dit zijn boom tomaten. Ze lijken vanaf de buitenkant een beetje op pruimen.

Roedjak manis: Indische Fruitsalade

 • 2 Granny Smith appels (in blokjes gesneden)
 • 1/2 komkommer (ontpit en in halve maantjes gesneden)
 • 1 mango's (geschild, ontpit en in blokjes gesneden)
 • 3 boom tomaten ((optioneel, want niet overal te verkrijgen) geschild en in blokjes gesneden. De schil is niet lekker om te eten.)
 • 1 tl sambal oelek (Ik gebruikte de sambal oelek van de Samballerie)
 • 2 el gula Djawa
 • zout (naar smaak)
 • 1 el asem ((tamarinde pasta))
 • 1-2 el ketjap manis
 1. Wrijf de sambal met de suiker, het zout en de tamarinde tot een brij (of gooi het in de keukenmachine als je haast hebt). Maak het af met de ketjap 2 el water.

 2. Schil de vruchten en de komkommer. Snijd ze (behalve de rode bessen) in grove stukjes en meng ze door de saus. Het is maar een klein recept, maar het is het waard. Je kunt uiteraard de vruchten ook variëren met vruchten die je zelf in huis hebt liggen.

kuukskes en kroepoek: roedjak manis

About Post Author

Facebooktwitterpinterest