melanzane alla parmigiana
Deze heerlijke vegetarische Melanzane alla Parmigiano is een ovenschotel boordevol je favoriete groenten (waaronder aubergine) en heel veel kaas!

Oeeh ben jij ook zo gek op de Mediterrane keuken? Ik wel. Als ik de combinatie van tomaat, ui en knoflook maar ruik, krijg ik spontaan zin de zomer. Nou merk ik dat ik mijn gezonde ritme best een beetje kwijt ben door de Corona toestand. Een nieuwe baan, veel indrukken en prikkels zorgen er bij mij wel voor dat ik weer snel naar het gemak zoek. En daarom heb ik besloten om weer even een beetje een pas op de plaats te doen. Wat meer vegetarische gerechten op tafel en zo dus ook de Melanzane alla Parmigiana.

melanzane alla parmigiana
melanzane alla parmigiana

Maar wat is dat dan eigenlijk? Ik vind deze heerlijke ovenschotel wel iets weg hebben van een vega lasagne, maar dan zonder de lasagnevellen. Een ovenschotel boordevol groenten (aubergine, tomaat en ui), maar ook lekker veel mozzarella en échte Parmezaanse kaas. Want daar hou ik van.

Ik kies trouwens altijd voor een stuk Parmezaanse kaas, die ik zelf rasp. Ligt die toevallig niet in de winkel? dan kun je ook voor de Pecorino Romano gaan. Dit is een lekkere pittige schapenkaas die ook heel geschikt is voor bij pasta’s en dit soort ovenschotels.

melanzane met parmezaanse kaas
melanzane met parmezaanse kaas

Deze melanzane alla parmigiana is geschikt voor ca. 3-4 personen. Ik heb de schotel zelf zonder brood gegeten en dan eet ik er iets meer van. Je kunt er ook een heerlijke groene salade bij serveren. Dat maakt het nog niet echts feestelijker én je krijg nog meer groenten binnen! WIN WIN!

Melanzane Alla Parmigiana

Ingredients

 • 2 aubergines
 • 1 ui
 • 2 el gedroogde oregano
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 4 zongedroogde tomaten
 • 4 flinke trostomaten
 • 2 bollen (buffel) mozzarella
 • 100 g Parmezaanse kaas
 • 1 handje verse basilicum
 • olijfolie om in te bakken en de aubergine mee in te vetten.
 • 1 (afbak) ciabatta

Instructions

 1. Snijd de aubergines in plakken van ca. ½ centimeter.
  Besprenkel de plakken met zout, peper en wat olijfolie. Gril de aubergine in
  een pan. Keer de plakken regelmatig. Ik vin het zelf erg mooi als ze zo’n
  grillstreep krijgen.

 2. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de
  ui. Verhit wat olijfolie in de pan en fruit hierin de ui. Snijd de zongedroogde
  tomaatjes in kleine reepjes. Voeg de tomaatjes en oregano toe en bak deze even
  kort mee. Doe de tomatenblokjes uit blik erbij, roer het geheel door elkaar en
  laat de saus 10 minuten koken op een middelhoog vuur. Breng de saus eventueel
  nog verder op smaak met peper en zout.

 3. Snijd de trostomaten en mozzarella in plakken.

 4. Neem een ovenschaal. Nu kun je beginnen metstapelen. Begin met een laagje aubergine plakken. Bedek met wat blaadjesbasilicum, een laagje saus en leg hier tot slot wat schijfjes tomaat, Parmezaanse kaas en mozzarella op. Maak nog twee lagen tot alle ingrediënten op zijn.

 5. Top af met het laatste beetje Parmezaanse kaas en bak de aubergine nog ca. 30 minuten tot de kaas gesmolten is en een beetje verkleurd. Smakelijk eten!

vegetarische ovenschotel met aubergine
vegetarische melanzane alla parmigianal met aubergine

Ben jij ook zo gek op ovenschotels? Lekker easy en voor mij echt “comfort food”. Ik heb nog meer recepten op de blog staan en je vindt ze hier.

About Post Author

Facebooktwitterpinterest