Volgens mijn oma is Sambal goreng bruine bonen geen Indisch, maar een Surinaams gerecht. Het is in ieder geval lekker en past heel goed bij rijst!

Ik had natuurlijk beloofd om meer Indische gerechten te posten. Nou vertelde mijn oma dat bruine bonen eigenlijk Surinaams zijn en niet Indisch. En ik zal mijn oma dan maar op haar woord geloven (ook al staat het recept in een Indisch kookboek) want die weet het vast beter dan ik. Dit recept voor sambal goreng bruine bonen met spek is echt een super lekker bijgerecht voor bij een Indische rijsttafel. En niet moeilijk om te maken.

Wat heb je nodig?
– 3 el gesneden ui
– 1 teentje knoflook, gesneden
– 1 tl sambal trassi (lekker stinken)
– 1 tl laos
– 1 tl Javaanse suiker
– zout
– 100 gr mager rookspek in blokjes
– 1 el olie
– een blik gekookte bruine bonen, uitgelekt
– asem ter grootte van een walnoot
– 1/8 blok santen
– 1 spriet citroengras

Wrijf de ui, knoflook, sambal, laos, suiker het het zout met elkaar tot een brij (of mix het lekker in de keukemachine. Dat scheelt een hoop traanogen en janken). Bak het spek met de olie zachtjes, zodat het vet eruit kan lopen, maar de spek niet te hard wordt. Haal daarna het knapperige spek uit de pan. Voeg de kruiden en de uien aan het bakvet toe en bak net zo lang tot de uien geel zijn. Bak daarna ook de uitgelekte bruine bonen mee, doe er daarna de santen bij, het asem-water van de asem met 4 el kookwater, en de spriet citroengras. Stoof het geheel tot de olie uit de santen boven komt drijven. Roer er voor het opdienen het gebakken spek doorheen.

selamat makan.

Liefs,
#Kuukskes

Facebooktwitterpinterest