tea stories eindhoven thee proeverij
Ken jij Tea Stories in Eindhoven al? In dit super leuke theecafé op Strijp S, kun je terecht voor de lekkerste thee, vegan gebakjes en het verhaal van Lucia.

In Strijp S, een super tof en upcoming deel van Eindhoven, heb ik twee weken geleden een erg leuke thee proeverij gedaan bij Tea Stories in Eindhoven. Op uitnodiging van Simone van FoodQuotes, ben ik naar Eindhoven gereden om een tea tasting te doen met een aantal andere leuke bloggers. Tea Stories eigenaresse Lucia zou ons meer vertellen over de verschillende soorten thee en het zetten van een lekker kop.

tea stories eindhoven thee proeverij

Tea Stories

Theezaak Tea Stories is te vinden in YKSI. Dit is een ruimte waar exposities worden gehouden, maar waar je als kleine ondernemer ook een plekje kunt huren, om mensen kennis te laten maken met je producten. Momenteel is er een toffe expositie te zien over koffie en het duurzame gebruik ervan.

tea stories eindhoven thee proeverij
Tea Stories Eindhoven

Maar naast de expositieruimte zit dus ook Tea Stories. Bij dit theecafé kun je genieten van lekkere koppen thee met mooie verhalen, lekkere (vegan) gebakjes en eigenaresse Lucia, die je alles kan vertellen over de verschillende soorten en smaken thee.

tea stories eindhoven thee proeverij
eigenaresse Lucia vertelt ons haar verhaal.

De thee proeverij

Als eerste vertelde Lucia ons hoe ze is begonnen met Tea Stories. De van oorsprong Italiaanse (die volgens haar zo’n beetje de enige niet-koffie-drinkende Italiaanse is, haha) woont sinds 2015 in Eindhoven wegens een stage bij Philips. Door een bezoek aan China met haar vriend, kwam ze in aanraking met de thee cultuur en werd er verliefd op. Ze besloot om een carrière switch te maken en in 2018 ontstond Tea Stories.

tea stories eindhoven thee proeverij

Voor de proeverij had Lucia 5 soorten thee voor ons in petto. Deze theesoorten kwamen uit China en Japan.

Golden Monkey (zwarte thee, China)

De eerste the die we kregen was de Golden Monkey. De thee krijg deze naam omdat de blaadjes wat weghebben van apenvingertjes. Het is een zwarte thee, waarin de geur van abrikoos en hooi terugkomen. Deze thee is het lekkerst als je hem met water van 80 graden maakt. En deze thee is tot wel 4 keer opnieuw te gebruiken.

Weet jij trouwens het verschil tussen groene en zwarte thee? Zwarte thee is gefermenteerd.

golden monkey tea stories
Golden Monkey uit China (zwarte thee)
golden monkey tea stories

Iron Godess (oolong thee, china)

De oolong thee is licht gefermenteerd en zit hierdoor tussen de zwarte en groene thee in. Deze thee heeft en heldergroene kleur en is het lekkerst al je er water van 100 graden op schenkt.

iron godess thee proeverij

Lucia is in China naar alle boerderijen geweest waar ze haar thee vandaan haalt. Japan staat op de planning.

Wist je trouwens ook dat aardewerk, glas, het water, de temperatuur van het water etc. allemaal invloed kunnen hebben op de smaak van de thee? De smaak kan ook veranderen als je er iets bij eet.

iron godess thee proeverij

Kabuse Sencha (groene thee, Japan)

Bij de derde theesoort gaan we over naar Japan. Deze thee vond ik een van de lekkerste. Dit was een hele milde thee, met een umami-achtige nasmaak achter in je keel. Erg lekker. Het lekkerste is om deze thee te maken met water van tussen de 70-80 graden.

sencha thee tea stories
Kabuse sencha uit Japan

Hojicha (groene thee, Japan)

Deze groene thee is cafeïnevrij omdat hij is geroosterd. De thee is ook geschikt om matcha van te maken (je weet wel, de groene theepoeder). De meeste matcha komt uit Taiwan en China en is kwalitatief niet altijd goed. Matcha is duur, omdat het proces van het malen erg arbeidsintensief is. Matcha is overigens geen “soort”. Cha betekent thee en matcha is eigenlijk gewoon letterlijk gemalen thee.

hojicha thee (geroosterde groene thee)uit Japan
hojicha thee (geroosterde groene thee)uit Japan
hojicha thee (geroosterde groene thee)uit Japan

Kersenbloesem (bloementhee)

Tot slot kregen we de kersenbloesemthee. Dit vond ik qua smaak eigenlijk de minst lekkere. Ik proefde vooral de suiker die eromheen zat. Het schijnt zelfs zo te zijn dat deze thee ook echt met zout wordt gedronken. Het gave van deze thee is wel echt dat hij er super mooi uitziet. Daar ben ik dan stiekem wel weer gevoelig voor.

kersenbloesemthee tea stories
kersenbloesem thee
kersenbloesemthee tea stories

Na de thee proeverij kregen we nog een aantal vegan gebakjes te proeven die Lucia ook verkoopt bij Tea stories. De carrot cake was mijn favoriet.

Het was een super leuke middag en natúúrlijk kon ik Eindhoven niet verlaten zonder een lekker ijsje van Intelligentia als toetje. Simone en Lucia, super bedankt voor de leuke proeverij en de rest van de bloggers natuurlijk voor de gezellige middag.

intelligentia ice eindhoven

About Post Author

Facebooktwitterpinterest