hertenstoofvlees met rode port en peperkoek
Speciaal voor het kerstdiner heb ik het ultieme comfortfood voor je gemaakt. Hertenstoofvlees. Heerlijk bij rijst, aardappelen, stamp, brood en friet!

Tijdens de wintermaanden vind ik het heerlijk om comfortfood te eten. En wat is er lekkerder dan stoofvlees met aardappelen, brood, of friet? Ik vind eigenlijk bijna niks. Maar met de kerst mag het allemaal wat specialer. Op de markt in Den Bosch koop ik mijn vlees vaak bij de poelier. Zij verkopen in deze tijd van het jaar niet alleen gevogelte, maar ook veel wild. En daarom besloot ik om een keer heerlijk hertenvlees te kopen. Daarmee heb ik mijn feestelijke hertenstoofvlees met peperkoek en rode port gemaakt. En oh mijn god, wat is die lekker.

Mijn fijne testpanel was erg positief over het vlees. Van sommigen had het vlees iets steviger mogen blijven, maar ik word zelf altijd blij van een compleet uit elkaar gevallen stoofpot,dat bijna saus te noemen is. Maar dat is echt een kwestie van smaak. Houd je zelf van wat steviger vlees, hoef je hem wat minder lang op te zetten. Ook heb ik dit gerecht al een dag van te voren gemaakt. De smaken trekken er dan nóg beter in. Wat een feest.

Hertenstoofvlees met peperkoek en rode port

 • 750 g hertsukade of hertenbout (in grove stukken)
 • 1 winterpeen (geschild en in blokjes)
 • 2 witte uien (in halve ringen gesneden)
 • 1/2 knolselderij (in blokjes)
 • 3 el bloem
 • 150 g roomboter
 • 6 jeneverbessen (gekneusd)
 • 4 takjes verse tijm
 • 3 blaadjes laurier (vers of gedroogd)
 • 1 stokje kaneel
 • 300 ml rode port
 • 3 el rode wijnazijn
 • 500 ml wildfond
 • 2 sneetjes kruidkoek (ik gebruikte 1 lange plak snack ontbijtkoek)
 • zout en peper (naar smaak)
 1. Snijd het hertenvlees in blokjes van ongeveer 3 centimeter. Bij mij was het vlees al door de poelier gesneden, dus dat was heel relaxed. Bestrooi het vlees met wat zout en peper en bestuif de stukken met bloem. Smelt de roomboter in de braadpan en braad het vlees aan. Bak het vlees in 4 minuten rondom bruin.

 2. Voeg nu alle gesneden groenten aan het vlees toe en bak deze 4 minuten mee op hoog vuur. 

 3. Voeg nu de kruiden en specerijen toe. Ik heb zelf de kleine specerijen, zoals de jeneverbessen, in een papieren theefilter gedaan. Zo kon ik ze later gemakkelijker uit het vlees vissen.

 4. Blus het vlees af met het azijn, de rode port en breng het geheel aan de kook. Voeg de wildfond toe en laat het hertenstoofvlees ongeveer 4 uur stoven.

 5. Voeg halverwege (na ongeveer 2 uur) de kruidkoek toe. Hier gaat de saus van binden en de koek geeft het gerecht ook nog extra smaak. 

 6. Als het hertenstoofvlees klaar is, haal je de kruiden eruit en serveer je het met brood, frietjes of aardappels. Bij stamppot is het trouwens ook onwijs lekker. Of bij rijst. Eigenlijk bij alles, haha!!

Liever geen hertenvlees? Dit is ook het ultieme comfortfood:

About Post Author

Facebooktwitterpinterest