Je hebt eerder in de kalender al mijn eerste poging gezien om een pavlova te maken. Dat verliep niet geheel vlekkeloos, maar toen ik het eenmaal doorkreeg, was ik niet meer te stoppen. En daarom heb ik nog een recept voor je met meringue, die zo op de Allerhande Kerstcover zou kunnen komen. Ik ben stiekem toch wel blij dat ik die challenge van de Albert Heijn heb gekregen, want anders was ik waarschijnlijk voorlopig nog steeds niet aan pavlova en meringue begonnen.
Meringue met stoofpeertjes en portsaus
Voor de meringue
- 4 eieren (gesplitst) of 100 g eiwit uit een flesje
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 citroen
- 5 druppels rode voedingskleurstof
- 1 tl appelcider- azijn
- 1 tl maizena
Voor de stoofperen
- 5 kleine stoofpeertjes
- 250 ml rode port
- 250 ml water
- 2 kaneelstokjes
- 2 el kristalsuiker
Voor de slagroom
- 250 ml slagroom
- 4 el kristalsuiker
- 1 tl vanille-aroma
-
Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Dit geldt voor mijn oven. In een ander recept stond 140 of 100 en iedere oven is anders, dus probeer dit echt voor jezelf uit. De meringue moet eigenlijk alleen drogen, dus de oven moet vooral niet te heet zijn.
-
Snijd de citroen doormidden en ontvet de kom en de handmixer met het sap. Neem ze vervolgens af met keukenrol, zodat de kom en handmixer helemaal schoon zijn. Splits de eieren en doe de eiwitten in de ontvette kom. Je kunt natuurlijk ook de kant-en-klare eiwitten gebruiken (zoals ik). Doe het azijn erbij en klopt de eiwitten stijf. als je pieken kunt maken, doe je de maizena en suiker er lepel voor lepel bij. Doe er steeds pas een nieuwe lepel suiker bij, als de andere suiker is opgelost in het schuim. Voeg ook de kleurstof toe. Het schuim is klaar als je de kom op z’n kop kunt houden, zonder dat er iets uitvalt en als het schuim mooi glanst.
-
Neem een bakplaat met een vel bakpapier en verdeel het schuim over 5 of 6 scheppen van hetzelfde formaat, op de bakplaat. Bak/droog de meringues nu een uur op ongeveer 100-120 graden. Zet daarna de oven uit, maar laat de meringues nog een uur met de klep dicht in de oven staan. TIP: niet stiekem de oven open doen om te kijken, want dan zakken de meringues sowieso in.
-
Schil intussen de peertjes, maar laat het steeltje aan de peertjes vast zitten. Verhit een pannetje en doe de peertjes, de port, het water, de kaneel en de suiker er in. Breng het geheel aan de kook. Als het water begint te koken, zet je het vuur laag en laat je de peren lekker stoven in de port. Keer ze regelmatig om, zodat ze egaal verkleuren. Prik af en toe in de peren om te checken of ze zacht worden.
-
Haal de meringues voorzichtig van het papier. Als de stoofpeertjes klaar zijn, laat je ze in de siroop afkoelen. Klop intussen de slagroom met de suiker en het vanille-aroma stijf.
-
Neem voor het serveren een mooi bord en schenk er een beetje van de ingekookte port op. Leg er een meringue op. Schep op de meringue wat slagroom en zet een van de peertjes erop. Gelijk opdienen!
Voor nog meer kerstrecepten, kijk je hier:
- Stoofperen in rode wijn
- cranberry gehaktballetjes met bladerdeegsterren
- Feestelijke mandarijn- cranberrysaus