Soto ayam oftewel Indische kippensoep- soep

Soto ayam oftewel Indische kippensoep- soep

Vandaag geef ik je het recept voor de lekkerste soep die er bestaat: Soto ayam. Of dit het juiste recept is, weet ik niet. Eerlijk gezegd is hier ook geen perfect recept voor, want ik heb hem nog nooit ergens hetzelfde gegeten. Hij smaakt altijd net een beetje anders en wordt altijd net weer anders gevuld. Je hebt ook nog saoto soep, maar dat is de Surinaamse versie. Ik heb nu sowieso een Indische variant gemaakt, omdat ik toch zeker voor de helft Indisch ben. En Indisch koken wil ik nou eenmaal graag onder de knie krijgen. Met deze soep zijn mijn skills weer enigszins geüpgraded.

Laten jullie weten wat je van dit recept vind? En tips of toevoegingen zijn altijd welkom. Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie je soto ayam het liefst maken. Maar voor nu maak ik mijn soto ayam zo:

kuukskes_soto_ayam
Print

Soto ayam, oftewel Indische kippensoep

Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 45 minutes
Servings 4
Author Kelsey Ikkersheim

Ingredients

  • 2 liter kippenbouillon van twee blokjes
  • 1 winterpeen
  • 1 grote ui fijn gehakt
  • 1 Spaanse peper in ringetjes, zonder zaadjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1/2 tl trassi (garnalenpasta)
  • 4 kippenbouten
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 3 cm verse gember geschild en fijngesneden
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl laos
  • 1 tl djintan (komijnpoeder)
  • 1 prei in halve ringen gesneden
  • 4 eieren
  • taugé om te garneren
  • gebakken uitjes om te garneren
  • sambal om te garneren
  • gekookte witte rijst om te garneren

Instructions

  1. Doe de bouillon in een ruime pan en breng aan de kook. Ik kook het water meestal al van tevoren in de waterkoker en doe dat dan, met de bouillonblokjes in de pan. Snijd de winterwortel in halve plakjes, de prei in halve ringen en voeg deze toe aan de bouillon

  2. Fruit in een andere pan met wat olie, de ui-snippers, de ringetjes rode peper, knoflook en gember aan. Voeg de specerijen (trassi, kurkuma, laos, koriander en komijn) toe en bak ze even kort mee. Voeg nu alles toe aan de soeppan. Leg de kippenbouten erbij en laat ze goed onderstaan. Kneus de sereh stengel en doe deze samen met de blaadjes djeroek poeroet in de pan en zet het geheel aan de kook. Als de soep kookt, zet je het vuur lager en laat je het een half uur pruttelen.

  3. Kook intussen de eieren hard en de rijst volgens de verpakking. 

  4. Als de soep een half uur heeft geprutteld, haal je de sereh en de djeroek poeroet uit de pan. Ik doe ze meestal in een thee filter, zodat je ze er later weer makkelijk uit haalt. Haal de kippenbouten uit de pan, pluk het vlees van de botten en doe het vlees terug in de soeppan (niet de velletjes, die zijn te vet en niet lekker krokant). 

  5. Verdeel de soep nu over de kommen, verdeel de eieren over de kommen en serveer de soep met taugé, gebakken uitjes, rijst en sambal (naar wens). Selamat makan!

kuukskes_soto ayam

gerelateerde berichten:

Facebooktwittergoogle_pluspinterest


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *