Brr, wat een vies weer! Gelukkig wonen we in Nederland en kennen wij een hoop stevige maaltijden die alles een stuk mooier maken. Zoals een lekker bord snert! Heerlijk.

Tijdens de koude winterdagen is stevige, Hollandse kost het lekkerst wat je kunt eten. Daarom vandaag een heerlijk recept voor snert met roggebrood en spek. Want ja, dat hoort er nou eenmaal echt bij.

Wat heb je nodig voor ca. 4-6 personen?
– 500 gr spliterwten
– 1/2 knolselderij
– 1 winterpeen
– 1 (rode) ui
– 1 prei
– 1 laurierblad
– 2 blokjes groentebouillon
– 2 liter water
– 250 gr (magere) spekreepjes
– 1 (magere) rookworst
– 8 takjes selderij

Voor de garnering:
– gebakken uitjes
– sambal oelek
– fijngehakte selderij

Voor erbij:
– 2 plakken roggebrood
– 4 plakjes katenspek
– boter of halvarine

Spoel de spliterwten af en doe ze in een soeppan met het water, laurierblad, de spekreepjes en de blokjes bouillon. Breng het geheel aan de kook. Zodra de soep kookt zet je het vuur laag en laat je het drie kwartier sudderen. Laat de deksel van de pan. Schep af en toe het schuim weg.

IMG_2337

Snijd intussen de knolselderij in kleine blokjes, de prei in ringen, de wortel in halve plakjes en de (rode) ui in halve ringen.
Voeg na de eerste drie kwartier de gesneden groenten toe aan de soep en laat het geheel in 30 minuten doorkoken. Roer de soep af en toe even door.

IMG_2338

Hak de selderij fijn en snijd de worst in plakjes. Voeg de rookworst en de selderij in de laatste minuut toe aan de soep, roer alles nog even goed door en haal de pan van het vuur.

IMG_2339

Smeer een beetje boter op de plakken roggebrood en beleg de sneetjes met het spek. Garneer de sneetjes brood bij de soep.

IMG_2341

Voor de lekkerbekken die de snert een beetje extra willen geven kunnen de soep nog aftoppen met wat gebakken uitjes en sambal. Echt een aanrader.

Liefs,
#Kuukskes

Facebooktwitterpinterest